GotowanieAromatyczne gruszki
kulinaria (1)

Aromatyczne gruszki

by
2.00 avg. rating (54% score) - 1 vote

kulinaria (1)Składniki:

1. Półtora kilograma niezbyt dużych, jednakowej wielkości gruszek
2. 3 laski cynamonu
3. 40 dag cukru
4. 1 litr wody

Wykonanie:

Gruszki umyć, osuszyć i bardzo cieniutko obrać, a następnie przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
Do umytych i wyprażonych słoików powkładać gruszki; do każdego słoika dodać laskę cynamonu.
Z litra wody i 40 dag cukru ugotować syrop (cukier wsypać do wody i gotować mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści). Gorący syrop wlać do słoików z gruszkami i szczelnie zamknąć słoiki.
Słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką lub specjalną wkładką, wlać wodę do 5 cm wysokości i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć płomień i pasteryzować słoiki około 25 minut (temperatura wody powinna mieć 90 stopni Celsjusza) i zastawić w garnku aż do całkowitego wystudzenia.
Zamiast cynamonu do gruszek można dodać po 2 goździki na słoik i zeskrobaną laskę wanilii, ale wtedy gruszki po obraniu należy skropić sokiem z cytryny i obgotować kilka minut w syropie.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top