KuchniaCo to jest kucnia molekularna?
kulinaria (7)

Co to jest kucnia molekularna?

by
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

kulinaria (7)Kuchnia molekularna inaczej nazywana jest kuchnią kreatywną. Jest to kuchnia, która łączy naukę z gastronomią. Kuchnia molekularna związana jest w przemianami fizycznymi i chemicznymi, które zachodzą podczas przygotowywania dań. Kuchnia ta oparta na produktach naturalnych, a jej celem jest przetworzenie posiłków z zachowaniem składników odżywczych. Kuchnia ta najczęściej stosowana jest ekskluzywnych lokalach gastronomicznych. Sam termin pojawił się w 1988 roku i pochodzi od słowa molekuła. Za twórców kuchni molekularnej uznaje się węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti i francuskiego chemika Herve This. W Polsce kuchnię molekularną zajmuje się Wojciech Modest Amaro. Technikami, które stosuje się w kuchni molekularnej jest m. in. emulgacja, chłodzenie ciekłym azotem, gotowanie metodą próżniową. Kucharze stosują również lecytynę sojową, cukry algowe. Do pieczenia często używane są piece konwekcyjne. W kuchni molekularnej używa się również laserów, a także ultradźwięków w celu ulepszenia smaku potrawy.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top