GotowanieCytrynówka
cytrynowka-5

Cytrynówka

by
5.00 avg. rating (84% score) - 1 vote

cytrynowka-5Wiśniówka, malinówka, ratafia, anyżówka, a może cytrynówka? Jaką nalewkę zrobić, aby była niepowtarzalna? Każdy, kto para się domową produkcją nalewek, ma swoje ulubione smaki i rodzaje i co roku o tej samej porze oddaje się temu rytuałowi. Niektóre nalewki można robić niezależnie od pory roku – do takich należy np. cytrynówka, bo cytryny są przecież dostępne przez cały rok. Ale produkcja niektórych ma charakter sezonowy, bo trzeba je nastawiać w momencie, kiedy są dostępne akurat dane owoce. Dobrym pomysłem jest ratafia. Ten rodzaj nalewki można przyrządzać przez długi czas, sukcesywnie dodając do zalanych alkoholem owoców bazowych, od których zaczynamy, kolejne pojawiające się w późniejszym czasie. Każdy ma swoje ulubione nalewki. Jedni lubią wiśniówkę, inni zachwycają się miętówką, a jeszcze innym odpowiada cytrynówka. Skoro już o cytrynówce mowa, to warto ją zrobić z przepysznych włoskich cytryn, najlepiej osobiście przywiezionych z Sorrento, miejsca, które słynie ze specjalnej odmiany cytryn wykorzystywanych do produkcji legendarnego już limoncello.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top