Przepisy kulinarneDestylator do alkoholu
Destylator do alkoholu (4)

Destylator do alkoholu

by
4.00 avg. rating (74% score) - 1 vote

Destylator do alkoholu (4)W tym krótkim artykule opowiem o tym, jak powinno się prawidłowo przeprowadzić destylację, jeśli intencją jest uzyskanie optymalnego destylatu zgodnego z naszymi oczekiwaniami. Jest to trzeci tekst poświęcony zagadnieniom związanym z destylowaniem.
Zacznijmy od tego, że najważniejsze jest, aby w naczyniu skład gazu był różny od składu cieczy poddawanej destylacji. Ponadto rozdzielane związki chemiczne składające się na ciecz powinny mieć różne temperatury wrzenia, gdyż to na tym opiera swą skuteczność stosowanie procesu destylacji. Jako przykład weźmy chociażby destylator do alkoholu. W tym urządzeniu destylowana jest mieszanina wody oraz alkoholu etylowego. Ta pierwsza ma znacznie wyższą temperaturą wrzenia, przez co powstające opary będą się składać w znacznie większym stopniu z etanolu w porównaniu z destylowaną cieczą. Dlatego wykorzystanie destylacji w celu uzyskania alkoholu o większym procencie masowym etanolu jest takie proste i relatywnie tanie, jeśli porównamy to do destylowania mieszanin innego typu.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top