KuchniaDżem morelowy z malinami
kulinaria (3)

Dżem morelowy z malinami

by
4.00 avg. rating (74% score) - 1 vote

kulinaria (3)Składniki:

1. 1 kilogram dojrzałych moreli
2. 20 dag malin
3. 1 kilogram cukru
4. 1 torebka żelfiksu 1:1 lub
5. Pół kilograma cukru i jedna torebka żelfiksu 2:1

Wykonanie:

Morele umyć, osuszyć i usunąć pestki. Owoce pokroić na ćwiartki a większe nawet na ósemki.
Pokrojone owoce włożyć do garnka, dodać żelfiks i dokładnie wymieszać i zagotować. Wsypać cukier i cały czas mieszając ponownie zagotować i gotować minutę od zagotowania. Jeśli morele są zbyt twarde gotować jeszcze około 3 minuty.
Maliny przebrać, opłukać i osuszyć. Dodać do rozgotowanych moreli i delikatnie wymieszać. Gotować jeszcze trzy minuty.
Gorący dżem nakładać do czystych wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcić. Słoiczki odwrócić do góry dnem na 10 minut.
Do takiego dżemu można także dodać 2 łyżki płatków migdałowych podprażonych na suchej patelni.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top