KulinariaDżem truskawkowo-czereśniowy
kulinaria (5)

Dżem truskawkowo-czereśniowy

by
5.00 avg. rating (84% score) - 1 vote

kulinaria (5)Składniki:

1. 1 kilogram truskawek
2. 0,30 kilograma czereśni
3. 0,30 kilograma cukru
4. 50 ml wiśniówki

Wykonanie:

Truskawki dokładnie opłukać,osączyć na sitku, usunąć szypułki i włożyć do garnka, a następnie zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, aby puściły sok.
Czereśnie umyć, odsączyć, wydrylować, skropić wiśniówką i także odstawić na kilka godzin, aby puściły sok.
Truskawki zagotować, zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać skropione alkoholem wydrylowane czereśnie. Zagotować ponownie a następnie zdjąć z ognia.
Napełnić wyparzone słoiczki, zakręcić i postawić na przykrywkach aż do wystygnięcia.

Szybka konfitura

Składniki:

1. 1 kilogram truskawek
2. pół kilograma cukru żelującego

wykonanie:

truskawki dokładnie umyć, osączyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier żelujący, wymieszać i odstawić na 2 godziny, aby truskawki puściły sok; następnie zagotować, zdjąć z powierzchni pianę i gotować około dwie minuty a następnie napełnić gorącym produktem wyparzone słoiczki i zakręcić.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top