OdchudzanieGalaretka z truskawek na ostro
kulinaria (7)

Galaretka z truskawek na ostro

by
1.00 avg. rating (44% score) - 1 vote

kulinaria (7)Składniki:

1. 40 dag cukru
2. 1 kilogram dojrzałych truskawek
3. 1 łyżka zielonego pieprzu w ziarenkach

Wykonanie:

Truskawki dokładnie opłukać i osączyć na sicie, usunąć szypułki. Owoce włozyć do garnka i zalać niewielką ilością wody (tak aby tylko przykryła owoce), dodać cukier i zagotować, a następnie gotować na małym ogniu aż owoce się rozgotują. Zdjąć garnek z ognia.
Sitko wyłożyć czystą płócienną ściereczką i za pomocą drewnianego tłuczka przetrzeć rozgotowane truskawki. Do przetartych owoców dołożyć ziarenka zielonego pieprzu, przelać do garnka i gotować razem jeszcze około 2 minuty.
Galaretkę lekko przestudzić a następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcić i słoiczki postawić dnem do góry.
Żeby galaretka była bardziej „żelująca” i miałabardziej wyrazisty smak, część truskawek można zastąpić czerwonymi porzeczkami w proporcji: 60 dag truskawek i 40 dag porzeczek.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top