KulinariaGotowanie w kuchni
kulinaria (5)

Gotowanie w kuchni

by
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

kulinaria (5)Kiedy decydujemy się na samodzielnie gotowanie, warto abyśmy sięgali tylko po te składniki, które rzeczywiście umożliwią nam utrzymywanie diety bogatej w rozmaite składniki odżywcze. Do takich należy niewątpliwi odpowiednio dobrane mięso. Lekarze kategorycznie odradzają takie kulinaria, jak „tatar”, czyli mięso na wpół surowe, które może być źródłem wielu chorób. Poprzez gotowanie niszczy się bowiem bakterie mięsne, zwłaszcza Salmonellę, a surowe mięso może ich zawierać dużo. O konsekwencjach wie wystarczająco dużo każdy. Z kolei wieprzowina, którą zjemy na surowo, może nas  „wzbogacić” o włosień, który wyniszcza organizm i nieleczony może spowodować śmierć. Występuje w niej także tasiemiec uzbrojony, którego zabija gotowanie. Tasiemiec po przeniknięciu do naszego organizmu może spowodować kolosalne straty w układzie nerwowym i doprowadzić do zaburzeń psychicznych czy seryjnych biegunek, nudności i wymiotów. Tak więc wychodzi na to, że przyjemność z jedzenia surowego mięsa może nas drogo kosztować.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top