KuchniaKasza gryczana
kulinaria (9)

Kasza gryczana

by
2.00 avg. rating (54% score) - 1 vote

kulinaria (9)Kasza gryczana w sklepach sprzedawana jest w torebkach zapakowanych w kartonowe pudełko. W pudelku zazwyczaj znajduje się od 4 do 5 torebek. Przygotowanie kaszy gryczanej zajmuje niewiele czasu, zazwyczaj niecałe pół godziny. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy torebki z kaszą. Dobrze, żeby były całe zanurzone, dlatego kasza ugotuje się nam równomiernie. Ziarna kaszy gryczanej po ugotowaniu zachowują sypkość i apetyczny wygląd. Idealnie przyrządzona kasza gryczana gotuje się w wodzie przez 20 minut. Potem trzeba ją ostudzić i odsączyć. Najlepiej od razu przesypać ją z woreczka na talerz lub do miski, jeśli gotujemy od razu całe opakowanie. Do kaszy niezbędny jest sos. Można użyć sosu pieczeniowego lub bolońskiego, gotowanego tradycyjnie lub z paczki – wybór należy do nas. Jeśli chcemy zastosować zimną kaszę – możemy przygotować ją ze świeżym twarogiem i zielonym boczkiem. Jest to danie idealne do pracy. Zamykamy wszystko w plastikowym pudełku i przechowujemy przez noc w lodówce. Rano będzie pyszna.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top