GotowanieKolorowe naleśniki
kulinaria (21)

Kolorowe naleśniki

by
4.00 avg. rating (74% score) - 1 vote

kulinaria (21)Składniki:

Na ciasto:

1. 15 dag mąki pszennej
2. 3 jajka
3. Niepełna szklanka wody gazowanej
4. 1 łyżka oliwy
5. Szczypta soli
6. 2 łyżeczki soku z buraka
7. Szczypta kurkumy lub szafranu
8. łyżka soku ze świeżych listków bazylii

Na nadzienie:

1. Twarożek ziołowy
2. Pęczek rzodkiewek

Wykonanie:

Przygotować naleśnikowe ciasto: zmiksować jajka z wodą, oliwą, szczyptą soli i mąką. Ciasto podzielić na trzy części; do jednej dodać sok z buraków, do drugiej szczyptę szafranu lub kurkumy a do trzeciej sok z listków3. bazylii. Każdą część dokładnie wymieszać i usmażyć trzy rodzaje kolorowych naleśników. Odstawić na pół godziny, aby ciasto „odpoczęło”. Smażyć naleśniki na gorącej wysmarowanej olejem patelni.
Rzodkiewkę umyć, osuszyć i drobniutko pokroić. Wymieszać z ziołowym twarożkiem. Każdy naleśnik smarować nadzieniem i zwijać w rulonik. Układać na talerzach po jednym z każdego koloru. Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub rzodkiewką.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top