KulinariaKuchnia Maghrebu
kulinaria (25)

Kuchnia Maghrebu

by
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

kulinaria (25)Kuchnia Maghrebu brzmi egzotycznie i taka też jest. Jest to kuchnia północnej Afryki, czyli Maroka, Tunezji i Algierii. Kuchnie tej części Afryki ukształtowały lokalne warunki geograficzne, oraz wpływy Berberów, Beduinów, Francuzów. Nie bez znaczenia była tez kultura islamska, która dominowała tutaj przez wieki. Cały Maghreb dzielą na dwie części góry Atlas. W północnej części tego regionu królują dania z rybami oraz owocami morza. Do każdego dania podaje się mnóstwo warzyw. Lubiana i ceniona jest także jagnięcina, drób oraz cielęcina. Na południu mieszkańcy się jedzą głównie warzywa strączkowe, dziczyznę oraz baraninę. Wśród przypraw najbardziej popularne to szafran, pieprz (biały i czarny), cynamon, gałka muszkatołowa czy chili. Widać, że króluje bardzo aromatyczna i wyrazista kuchnia. Na bazie ostrych papryczek oraz chili przygotowuje się bardzo ostry sos harisse. Świetnie komponuje się z ryżem oraz bardzo popularnym w tym rejonie kuskusem. Na deser można zjeść baklawę oraz ciasteczka daktylowe lub migdałowe.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top