KulinariaMakaron spaghetti z indykiem
kulinaria (9)

Makaron spaghetti z indykiem

by
4.00 avg. rating (74% score) - 1 vote

kulinaria (9)Składniki:

1. 30 dag makaronu spaghetti
2. 20 dag piersi z indyka
3. 50 dag czerwonej papryki
4. 2 duże pęczki bazylii
5. 4 ząbki czosnku
6. 8 łyżek oliwy
7. 2 szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego)
8. Kilka kropli białego octu winnego
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente.
Paprykę przekroić, usunąć pestki i białe włókienka, umyć i pokroić w paseczki.
Mięso z indyka umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę.
Bazylię opłukać i osuszyć. Kilka listków odłożyć do dekoracji a resztę zmiksować z czosnkiem, bulionem i dwoma łyżkami oliwy. Doprawić do smaku solą, octem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić mięso z indyka i pokrojoną paprykę i smażyć na dużym ogniu dwie minuty stale mieszając. Oprószyć solą mięso i paprykę dodać makaron i dokładnie wymieszać.
Przełożyć na talerz i polać bazyliowym sosem, udekorować całymi listkami.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top