OdchudzanieMakaron wstążki z bitkami
kulinaria (25)

Makaron wstążki z bitkami

by
5.00 avg. rating (84% score) - 1 vote

kulinaria (25)Składniki:

1. 1 opakowanie makaronu wstążki
2. 20 dag kurek (lub innych grzybów leśnych albo pieczarek)
3. 40 dag schabu
4. 1 cebula
5. Olej
6. Śmietana
7. Koper
8. Sól, świeżo zmielony grubo pieprz

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plastry i mocno rozbić. Posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso z obydwóch stron a na końcu posolić i odstawić.
Na innej patelni zeszklić obraną i drobno pokrojoną cebulę. Grzyby dokładnie oczyścić, krótko opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, pokroić i dodać do cebuli. Przesmażyć razem często mieszając. Grzyby dodać do mięsa i razem dusić.
Na patelnię z tłuszczem, gdzie smażyły się grzyby dodać łyżkę śmietany i mieszając podgrzewać aż składniki połączą się w gładki sos, który dodać do reszty dania i dusić do miękkości mięsa.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, odcedzić i podawać z mięsem i sosem posypany posiekanym koperkiem.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top