KuchniaMarynowana kapusta
kulinaria (23)

Marynowana kapusta

by
5.00 avg. rating (84% score) - 1 vote

kulinaria (23)Składniki:

1. 1 nieduża główka białej kapusty
2. 3 buraki
3. Pęczek zielonej pietruszki
4. 2 łodygi selera naciowego
5. 1 szklanka octu winnego
6. 1 szklanka wody
7. Pół łyżeczki cukru
8. Mielona papryka
9. Sól, czarny ziarnisty pieprz

Wykonanie:

Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Seler oczyścić, umyć i pokroić w paski. Buraki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Zieloną pietruszkę dokładnie opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać ze sobą. W dużej misce układać warstwę warzyw, którą następnie posolić, posypać mieloną papryką i ziarenkami pieprzu, układać następną warstwę i tak aż do wyczerpania produktów.
Z wody, octu winnego i pół łyżeczki cukru ugotować zalewę i ostudzić. Zimną zalewę wlać do miski z warzywami, przykryć i odstawić na 3 dni.
Po tym czasie kapustę z warzywami powkładać do niedużych słoiczków i zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top