GotowanieNaleśniki zapiekane
blonnik-witalny-cena-6

Naleśniki zapiekane

by
4.00 avg. rating (74% score) - 1 vote

blonnik-witalny-cena-6Składniki:

Na ciasto:

1. 1 szklanka mąki pszennej
2. 2 jajka
3. 1 łyżka cukru pudru
4. 1 łyżka oleju
5. 1 szklanka mleka
6. Szczypta soli

Na nadzienie:

1. Pół kilograma twarogu
2. 5 dag rodzynek
3. 10 dag cukru pudru
4. 1 opakowanie cukru waniliowego
5. 2 jajka

Na sos:

1. 1 szklanka śmietanki
2. Cukier waniliowy
3. 2 jajka

Wykonanie:

Jajka zmiksować z mlekiem, cukrem pudrem, olejem, mąką i szczyptą soli. Odstawić na kwadrans, aby ciasto „odpoczęło”. Po tym czasie usmażyć na gorącej patelni wysmarowanej olejem cienkie naleśniki.
Oddzielić białka od żółtek; żółtka zmiksować z twarogiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a z białek ubić sztywną pianę. Wymieszać twaróg z pianą i rodzynkami. Nadzieniem posmarować każdy naleśnik i złożyć w chusteczkę. Gotowe naleśniki poukładać w naczyniu żaroodpornym. Ze śmietanki cukru waniliowego i jajek zrobić gładki sos (składniki zmiksować), sosem zalać naleśniki i zapiekać przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza. Podawać udekorowane rodzynkami.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top