KuchniaNaleśniki ze szpinakiem
catering-rzeszow-6

Naleśniki ze szpinakiem

by
5.00 avg. rating (84% score) - 1 vote

catering-rzeszow-6Składniki:

Na ciasto:

1. 1 szklanka mąki pszennej
2. 2 jajka
3. 2 szklanki mleka
4. 1 łyżka stopionego masła

Na nadzienie:

1. Pół kilograma mrożonego szpinaku
2. 2 łyżki masła
3. 1 ząbek czosnku
4. 2 łyżki śmietany
5. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
6. Ewentualnie żółty ser

Wykonanie:

Z podanych produktów zrobić ciasto naleśnikowe miksując ze sobą wszystkie składniki. Odstawić na kilkanaście minut, a potem zamieszać i usmażyć dosyć cienkie naleśniki. Ułożyć je w stosik.
Zamrożony szpinak przełożyć na patelnię, wlać kilka łyżek wody, przykryć i trzymać na małym ogniu aż się rozmrozi. Do szpinaku dodać masło i smażyć aż odparuje nadmiar wody. Dodać obrany i posiekany czosnek, wymieszać. Doprawić do smaku sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Poddusić. Dodać śmietanę i dusić jeszcze tyle czasu aż sos się zagęści. Gorącym farszem smarować naleśniki, posypać startym żółtym serem i złożyć w trójkąty. Można udekorować pokrojonymi pomidorami i cebulą.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top