KulinariaNalewka truskawkowa
fotografia-slubna-koszalin-6

Nalewka truskawkowa

by
1.00 avg. rating (44% score) - 1 vote

fotografia-slubna-koszalin-6Składniki:

1. pół litra czystej wódki
2. 1 kilogram truskawek
3. 35 dag cukru
4. ćwierć litra spirytusu 96%
5. 1 cytryna lub limonka

Wykonanie:

Truskawki przebrać, dokładnie opłukać, odsączyć, osuszyć, odszypułkować. Owoce wsypać do szklanego słoja lub misy, zasypać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce, aby puściły sok (na około dwadzieścia cztery godziny).
Wódkę zmieszać ze spirytusem i zalać alkoholem truskawki. Słój zamknąć i porządnie nim wstrząsnąć. Odstawić na dwa tygodnie w ciepłe miejsce; co kilka dni wstrząsać słoikiem.
Po dwóch tygodniach zlać płyn znad owoców (owoce można wykorzystać na przykład do lodów lub ciasta; trzeba tylko pamiętać, że są nasaczone alkoholem i nie nadają się dla dzieci), do nalewki wycisnąć sok z cytryny lub limonki, a następnie całość przefiltrować przez bibułkę i rozlać do butelek. Dokładnie zakorkować i zalakować. Odstawić na około 2 miesiące w ciemne i chłodne miejsce dla nabrania mocy.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top