KulinariaNasiona feminizowane
Nasiona feminizowane (1)

Nasiona feminizowane

by
2.00 avg. rating (54% score) - 1 vote

Nasiona feminizowane (1)Co to jest feminizowanie nasion oraz do czego jest potrzebne? Feminizowanie nasion stosuje się w ogrodnictwie i w rolnictwie w sytuacji, w której gatunek rośliny posiada osobnika żeńskiego i męskiego, natomiast w uprawie bardziej istotne jest pozyskanie osobników żeńskich. W przyrodzie oraz typowo naturalnej uprawie, nasiona z których kiełkują rośliny są podzielone mniej więcej po równo, jeśli chodzi o płeć. Najczęściej z powstałych sadzonek eliminuje się osobniki męskie kiedy tylko można stwierdzić płeć danej rośliny. Powoduje to, że w trakcie usuwania sadzonek zaangażowane są duże zasoby, a cała masa nasion jest marnowana. Nasiona feminizowane to takie, z których zdecydowanie większa ilość kiełkuje jako osobniki żeńskie, dzięki temu zwiększamy plony. Nie musimy również przeznaczać tak dużych środków na usuwanie osobników męskich. Feminizowanie nasion najczęściej można uzyskać za pomocą metod naturalnych. Wykorzystuje się fakt, że usunięcie osobników męskich z plantacji powoduje zmianę płci niektórych osobników żeńskich. Tak zapylone rośliny dają nasiona feminizowane, czyli takie, z których większość kiełkuje jako osobniki płci „pięknej”.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top