Przepisy kulinarneOrientalne naleśniki
sushi-grodzisk-mazowiecki-6

Orientalne naleśniki

by
3.00 avg. rating (64% score) - 1 vote

sushi-grodzisk-mazowiecki-6Składniki:

1. 1 jajko
2. 1 szklanka wody mineralnej (gazowanej)
3. Pół szklanki mleka
4. 1 szklanka mąki
5. 30 dag mielonej karkówki
6. 40 dag kapusty pekińskiej
7. 1 por
8. 2 marchewki
9. 4 łyżki oleju
10. 4 łyżki sosu sojowego
11. 10 dag kiełków sojowych
12. 1/3 szklanki sosu chili
13. Uprażony sezam
14. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Z wody, mleka, jajek i mąki zmiksować gładkie ciasto na naleśniki i odstawić na pół godziny.
Warzywa oczyścić, umyć i rozdrobnić. Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i mieszając smażyć przez kilka minut a następnie dodać rozdrobnione warzywa; przyprawić solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem; smażyć jeszcze 5 minut.
Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki na małej ilości oleju.
Masę mięsną wymieszać z kiełkami sojowymi oraz z sosem chili. Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu i zwijać w rulon. Przed podaniem posypać ziarnem sezamu.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top