GotowaniePlacki gryczane z boczkiem
kulinaria (1)

Placki gryczane z boczkiem

by
2.00 avg. rating (54% score) - 1 vote

kulinaria (1)Składniki:

Na ciasto:

1. 2/3 szklanki mąki pszennej
2. 2/3 szklanki mąki gryczanej
3. 1 szklanka piwa
4. 1 szklanka mleka
5. 2 jajka
6. Olej do smażenia

Na nadzienie:

1. 2 duże pory
2. 10 dag twarogu
3. 30 dag boczku
4. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Ponadto:

1. 1 łyżka masła
2. 3 jajka
3. Sałatka (na przykład grecka) jako dodatek

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na gładkie ciasto; odstawić na pół godziny, a następnie usmażyć naleśniki.
Boczek umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Patelnię rozgrzać, wrzucić boczek i wysmażyć. Pory oczyścić i pokroić plasterki, dołożyć do boczku i smażyć kilka minut razem. Farsz przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na każdym naleśniku ułożyć porcję farszu, posypać pokruszonym twarogiem i zawinąć w rulon.
Usmażyć na maśle jajka sadzone. Na talerzu ułożyć dwa naleśniki, na nich ułożyć jajko a obok porcję sałatki.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top