KuchniaPlacki z gulaszem
kulinaria (5)

Placki z gulaszem

by
3.00 avg. rating (62% score) - 2 votes

kulinaria (5)Składniki:

Na ciasto:

1. 1,5 szklanki mleka
2. 2/3 szklanki mąki pszennej
3. 2 jajka
4. Olej do smażenia

Na gulasz:

1. 60 dag schabu
2. 2 cebule
3. 3 ząbki czosnku
4. 2 kolorowe papryki
5. 4 łyżki oliwy
6. 1 puszka pomidorów
7. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
8. 1 szklanka śmietany
9. Zioła prowansalskie
10. Posiekana natka pietruszki
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do wysokiego naczynia, zmiksować na gładkie ciasto i odstawić na pół godziny, aby ciasto „odpoczęło”.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Papryki oczyścić z pestek, umyć, osuszyć pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebule i czosnek, dołożyć papryki i mięso i smażyć 10 minut; oprószyć ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, dodać pokrojone pomidory z zalewą i dusić kolejne 20 minut.
Z ciasta usmażyć cienkie, duże naleśniki.
Do gulaszu dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Przyprawić do smaku i zagotować. Farsz nałożyć na naleśniki, złożyć w trójkąty, posypać zieloną pietruszką i podawać z kleksem śmietany.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top