blonnik-witalny-cena-6

Rodzynki

by
4.00 avg. rating (74% score) - 1 vote

blonnik-witalny-cena-6Rodzynki to inaczej suszone winogrona. Trudno sobie wyobrazić naszą współczesną kuchnię bez ich obecności. W sklepach sprzedawane są różne opakowania rodzynek – od tych najmniejszych do liczących nawet kilkanaście kilogramów. Każdy z nas z pewnością pamięta czas sielskiego dzieciństwa, gdy zakradaliśmy się do kuchennej szafki naszych mam i babć, by podkraść nieco rodzynek głęboko schowanych w szafce na święta. Niegdyś nie było o nie tak łatwo jak teraz. Rodzynki często stanowiły element paczki przysyłanej od krewnych z zagranicy, tuż obok innych surowców spożywczych. Stosować je można zarówno do dań słodkich oraz słonych. Do klasycznej sałatki z tartej marchwi z jabłkami poleca się dodawać rodzynki, ponieważ dzięki temu smak będzie bardziej słodkawy, a tym samym przyjemniejszy. Wszelkiego rodzaju białe sosy zyskują także po dodaniu solidnej warstwy rodzynek, które przełamać mogą kwaśność agrestu w białym sosie. Najsmaczniejsze są rodzynki średniej wielkości, nie do końca wysuszone. Stanowią składnik musli oraz zestawów śniadaniowych.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top