KulinariaSAŁATKA OWOCOWA ZE ŚMIETANĄ
kulinaria (5)

SAŁATKA OWOCOWA ZE ŚMIETANĄ

by
2.00 avg. rating (54% score) - 1 vote

kulinaria (5)Składniki:

5 dag winogron
5 dag malin
Mały melon
Sok z pomarańczy
Sok z połówki cytryny
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Pół szklanki śmietany kremówki
1 łyżka tartej czekolady
Szczypta cynamonu
1 łyżka likieru migdałowego
Wykonanie:
Przekroić melon na pół, miąższ pokroić w kosteczkę lub wyciąć z niego kuleczki, skórki odłożyć.
Sok z pomarańczy wymieszać z sokiem z cytryny, miodem i likierem, zalać pokrojonego melona. Dodać maliny i winogrona. Sałatkę włożyć do skorupek melona. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym, dodać cynamon oraz czekoladę i wyłożyć na sałatkę.

TRUSKAWKOWA Z RYŻEM

Składniki:
15 dag ugotowanego ryżu
Pół główki sałaty
Mały melon miodowy
50 dag truskawek
Kawałek imbiru
Sok z 2 cytryn
Pół pęczka mięty
1 łyżeczka miodu
Łyżka oleju
Wykonanie:
Sałatę umyć i porwać na kawałki. Truskawki umyć, pokroić na ćwiartki, melon przekroić i wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę. Imbir obrać, umyć i pokroić w cienkie paski. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Sok z cytryn połączyć z olejem i miodem, polać sałatkę i udekorować listkami mięty.

Ciekawe artykuły tematyczne o kulinariach online:

Back to Top